Waterstof Innovatiemissie Japan, 23-28 september 2019

Waterstof Innovatiemissie Japan
23-28 september 2019

Inschrijving is gesloten, voor meer informatie zie hier

Het ministerie van EZK, RVO en de Innovatie-Attaché in Japan (Rob Stroeks) organiseren een Waterstof Innovatiemissie naar Japan (23-28 september 2019) rondom de Hydrogen Energy Ministerial in Tokio. Op 25 juni is een informatiemiddag geweest in Den Haag.

Informatiemiddag 25 juni

Presentatie Waterstof Innovatiemissie infobijeenkomst
Achtergrondpresentaties Japan:
METI (Ministerie van Economie)
MOE (Ministerie van Milieu)
Kawasaki-city

Inleiding en achtergrond

Nederland

Waterstof staat volop in de belangstelling in Nederland. Er zijn veel waterstof-initiatieven in de markt. Was tot medio 2017 de aandacht voor waterstof vooral gericht op mobiliteit, anno 2019 wordt er in het kader van het Klimaatakkoord gewerkt aan een programma van aanpak over de hele linie, van overheid tot industrie, van bebouwde omgeving tot energieopslag, en van investeerders tot kennisinstellingen. Deze programmatische aanpak zal vooral gericht zijn op kostenreductie en opschaling. Innovatie en internationale samenwerking zijn daarvoor cruciaal.

Japan
Japan zet groot in op waterstof. De overheid heeft een Roadmap, en de industrie timmert hard aan de waterstofweg. Toyota is voorloper met waterstofauto Mirai en premier Shinzo Abe heeft de Olympische Spelen van 2020 in zijn hoofdstad gebombardeerd tot de meest duurzame Spelen ooit met behulp van waterstof. Panasonic zet hard in op stationaire brandstofcellen in bebouwde omgeving. ‘s Werelds eerste megawatt-klas gasturbine op waterstof is sinds april vorig jaar operationeel in de Japanse stad Kobe.
De missie naar Japan bouwt voort op eerdere activiteiten, zoals het bezoek van een Japanse waterstofdelegatie aan ons land in oktober 2018. Waterstof staat op de agenda van de G20 Energietransitie en Klimaat, die 15-16 juni wordt georganiseerd in Japan.
Op 25 september vindt in Tokio tweede Hydrogen Energy Ministerial Meeting plaats. De missie anticipeert op komende activiteiten, waaronder de in belang groeiende waterstofbeurs (FC Expo, 26-28 februari 2020) en de Olympische Spelen in Tokio in de zomer van 2020 waar veel aandacht komt voor waterstof en duurzaamheid. Dit alles tegen de achtergrond van de Japan visie “Hydrogen Society”.

Concept Programma

De missie naar Japan wordt georganiseerd rondom de Hydrogen Energy Ministerial Meeting op 25 september. Het programma zal bestaan uit een bezoek aan het olympisch dorp, een beleidssessie en verschillende bezoeken aan partijen zoals Kawasaki, Chiyoda, Toshiba, Mitsubishi, Toyota en Iwatani. Ook zullen er verschillende netwerk en matchmaking sessies plaatsvinden.

Concept programma (aan verandering onderhevig):

Sunday, September 22
Afternoon:
– Flight from Amsterdam to Tokyo

Monday, September 23
Morning:
– Arrival at Tokyo, Narita Airport
Afternoon:
– Welcome and introduction at the embassy
– Visit an H2 fuel station
Evening:
– Informal dinner in Shibuya

Tuesday, September 24
Morning:
– Open
Afternoon:
– Meeting with JHYM (consortium H2-mobility)
– Meeting with Toyota Motors
– Meeting with Mitsubishi Heavy
Evening:
– Networking reception at the residence of the ambassador

Wednesday, September 25
Morning:
– visit the Olympic village (H2 in Built environment)
Afternoon:
– Open session of the Hydrogen Energy Ministerial
Evening:
– No programme

Thursday, September 26
Morning:
– Check out the hotel
– Visit the port of Kawasaki (chemical industry, H2 pipeline) Parallel company visits
Afternoon:
– Buffet lunch
– Presentations, matchmaking and networking
Evening:
– Networking reception and buffet dinner
– Wrap up with delegation only

Friday, September 27
Morning:
– check out from hotel
– Flight from Tokyo to Kobe airport
– Visit Hystra receiving point
– Hydrogen CGS Smart Community Demonstration site
Afternoon:
– Parallel programmes: Visit Mitsubishi Hitachi Power Systems OR Panasonic
– Presentations
Evening:
– Buffet reception

Saturday, September 28
Morning:
Flight from Osaka to Amsterdam

Doelgroep

Bij voorkeur R&D managers, CTO’s, CEO’s en business development managers van geïnteresseerde bedrijven en kennisinstellingen, aangevuld met overheidsvertegenwoordigers die actief zijn in de waterstofketen, van de supply chain (productie, transport en opslag) tot gebruik (industrie, energiesector, mobiliteit en gebouwde omgeving). U heeft ambities richting de Japanse markt, het aantrekken van Japanse kennis en investeringen naar Nederland, of het aangaan van innovatiesamenwerking.

Inschrijving

De inschrijving is gesloten, voor meer informatie zie hier.
Voor vragen kunt u contact opnemen met RVO Innovatiemissies@rvo.nl.

Verder lezen

- Artikel ‘Nieuwe Waterstofgezant Noé van Hulst: de wereld zet grote stappen met waterstof’, 1 november 2018, Rob Stroeks IA-Tokio
Artikel ‘Nederland gaat aan de waterstof – Japan doet mee’, 24 juli 2018, Rob Stroeks IA-Tokio
Artikel ‘Twee stappen verder met Japanse waterstof’, 22 mei 2015, Rob Stroeks IA-Tokio

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this pagePin on Pinterest
This entry was posted in Chemistry, Energy, Hightech Systems and Materials and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.